Epidurale stimulatie bij een dwarslaesie

Epidurale stimulatie is een vorm van stimulatie van het ruggenmerg. Dit artikel is gericht op het gebruik ervan in de behandeling van dwarslaesie. Gedurende de afgelopen jaren zijn de effecten van ruggenmergstimulatie op het opnieuw aanleren van bewegingen steeds meer onderzocht. De resultaten van deze onderzoeken zien er veelbelovend uit.

Effecten van epidurale stimulatie op motorisch herstel voor patiënten met een dwarslaesie

Epidurale stimulatie is er al een tijdje, maar werd altijd vooral voor pijnbestrijding gebruikt. Dit is overigens niet de enige elektrostimulatie die tegen pijn wordt gebruikt, lees hier over pijnbestrijding door middel van TENS. De bevinding dat epidurale stimulatie gunstige effecten beidt voor motorisch herstel in patiënten met een dwarslaesie is veel recenter. Het is aangetoond dat epidurale stimulatie het voor mensen met een incomplete dwarslaesie mogelijk kan maken om weer op te staan en te gaan ‘lopen’. Lopen staat hier nog tussen aanhalingstekens omdat de onderzoeken een beperkt vermogen tot lopen op laag tempo en met behulp van hulpmiddelen lieten zien. Het is echter zeker een fantastische prestatie dat het is gelukt mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen. Voorbeelden hiervan zijn onderzoeken door de Universiteit van Louisville en de Mayo clinic in Minnesota en UCLA die nu in het nieuws zijn omdat ze deze week zijn gepubliceerd.

 

Bovenstaande video geeft misschien een ietwat té veelbelovend beeld over epidurale stimulatie, aangezien het commercieel is. Het geeft echter wel een mooi en goed geanimeerd beeld over wat epidurale stimulatie is. En voor zover ik weet liegen ze niet. Ik heb geen verder connecties met deze partij.

In de onderzoeken die ik hierboven noemde was het niet zo dat patiënten alleen de stimulatie kregen. De patiënten moesten maandenlang trainen in combinatie met de epidurale stimulatie. Verder onderzoek wordt over de gehele wereld uitgevoerd om te kijken of het mogelijk is om deze techniek uiteindelijk toe te passen in de praktijk van revalidatie. Er moet nog veel worden uitgezocht, zoals het perfecte stimulatiepatroon voor maximaal herstel.

Hoe werken ruggenmergstimulatie en epidurale stimulatie?

De ruggenmergstimulator activeert zenuwcircuits in het ruggenmerg door signalen uit de hersenen te ‘imiteren’. Behandeling met ruggenmergstimulatie werkt door middle van neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit betekent dat de ‘patronen’ in het ruggenmerg en de hersenen worden veranderd. In dit geval betekent het veranderen van deze patronen dat de ‘draden’ die door het ruggenmerg lopen opnieuw worden verbonden. Hierdoor kan het weer mogelijk worden om signalen vanuit de hersenen en het ruggenmerg verlamde spieren te laten bereiken. Zelfs wanneer de stimulator uit staat. Dit kan het voor dwarslaesiepatiënten vervolgens weer mogelijk maken om bewegingen te maken die ze daarvoor niet konden maken.

Invasieve en non-invasieve ruggenmergstimulatie

Deze stimulatie kan non-invasief worden toegepast door middel van plakelektroden op de huid. Het kan ook invasief worden toegepast, waarbij de stimulator met een operatie in het lichaam wordt aangebracht. Deze worden respectievelijk transcutane ruggenmergstimulatie en epidurale stimulatie genoemd. Een bepaalde ruimte op je ruggenmerg heet de epidurale ruimte. Een geïmplementeerde stimulator werkt op deze ruimte. Een voordeel van een geïmplementeerde epidurale stimulator is dat behandeling continu gemakkelijk kan worden gestart. Een ander voordeel van een geïmplementeerde stimulator is dat het hierbij mogelijk is om zeer precies te stimuleren en diepere plaatsen in het lichaam te stimuleren. De voornaamste voordelen van transcutane ruggenmergstimulatie zijn dat er geen operatierisico’s en -kosten bij komen kijken. Het is aangetoond dat transcutane stimulatie gelijke neuromodulaire effecten kan bieden als geïmplementeerde epidurale stimulatie1.

ruggenmergstimulatie
           Ruggenmerg

Onderzoek naar epidurale stimulatie en ruggenmergstimulatie

Het volgende kan je bekend voorkomen, aangezien dit het geval is bij veel uitvindingen. Het verhaal gaat rond dat een toevalligheid de reden was waarom het werd ontdekt dat epidurale stimulatie het mensen met een dwarslaesie mogelijk kan maken om verlamde spieren weer te bewegen. Vervolgens is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van ruggenmergstimulatie op motorisch herstel. Deze onderzoeken zijn voornamelijk gericht op het bewegen van de benen en zijn klein. Verder onderzoek naar deze techniek kan zeer interessante informatie bieden voor therapieën voor het herstellen van de motorische functie van dwarslaesie-patiënten. Enkele grote partijen die hun onderzoek richten op epidurale stimulatie zijn:

The big idea

Het Edgerton Lab

De E-stand trial

Ben je verder geïnteresseerd in duidelijke en begrijpelijke informatie over onderzoek naar het behandelen van dwarslaesies? Dan raad ik je aan om het (Engelse) e-book ‘Don’t call it a miracle’ te lezen, welke is geschreven door Kate Willette. Je kunt het gratis downloaden op deze website. Het lezen hiervan heeft mijn begrip over dwarslaesies en manieren om deze te bestrijden echt verbeterd.

Stimulatie van het ruggenmerg is één van de vele manieren die worden uitgeprobeerd voor het oplossen van problemen die bij een dwarslaesie komen kijken. Andere voorbeelden zijn onder andere fysio-trainingen waarbij reflexbogen worden gebruikt, stamcelonderzoek, trainingen die gebruik maken van spiersignalen (EMG) en het gebruik van Brain Machine Interfaces.

Voel je vrij om rond te kijken als je meer te weten wilt komen over elektrostimulatie. Elektrostimulatie wordt niet alleen toegepast op het ruggenmerg. Dit artikel geeft informatie over wat elektrostimulatie is en wat het te bieden heeft. Daarnaast kun je hier lezen hoe elektrostimulatie kan worden toegepast. Onder sommige omstandigheden wordt het alleen afgeraden om elektrostimulatie toe te passen. Deze zogenoemde contra-indicaties voor elektrostimulatie kun je hier lezen.

Ik vraag niet om geld voor de links die ik heb geplaatst. Laat het me weten indien je het idee hebt dat er een onderzoek mist. Verdere vragen, discussiepunten en opmerkingen zijn ook welkom. Je kunt een opmerking plaatsen of een e-mail versturen naar admin@electrical-stimulation.com.

1: Hofstoetter US, Freundl B, Binder H, Minassian K (2018) Common neural structures activated by epidural and transcutaneous lumbar spinal cord stimulation: Elicitation of posterior root-muscle reflexes. PLoS ONE 13(1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *