Contra-indicaties voor Elektrostimulatie

Elektrostimulatie (NMES/TENS/FES) kan veel voordelige effecten bieden aan vele patiënten. Er bestaan echter wel wat contra-indicaties voor elektrostimulatie. Vanwege de elektrische aard ervan, kan elektrostimulatie storingen veroorzaken bij apparaten in je lichaam. Aangezien het spieren laat aanspannen, is het ook slim om te overwegen of het lichaamsdeel dat je wilt stimuleren de geforceerde spierkracht aankan. Deze website geeft ook informatie over wat elektrostimulatie is en waarvoor je het kunt gebruiken, als je daar eerst een achter wilt komen. Op een ander pagina op deze website kun je vinden hoe je elektrostimulatie kunt toepassen.

contra-indicaties voor elektrostimulatie

Contra-indicaties voor elektrostimulatie

Dit zijn contra-indicaties voor het gebruik van elektrostimulatie:

  • Het hebben van een pacemaker of een andere elektrisch apparaat in je lichaam
  • Zwangerschap
  • Hartproblemen
  • Instabiele gewrichten rondom het gestimuleerde gebied
  • Gebroken gewrichten rondom het gestimuleerde gebied
  • Beschadigde lichaamsdelen rondom het gestimuleerde gebied
  • Stimulatie vlakbij (brand)wonden, tumoren, piercings, of andere dubieuze (interne) materialen.
  • Stimulatie vlakbij het hart of op het hoofd

 

Indien één of meer van de bovenstaande contra-indicaties op jou van toepassing is of zijn, betekent dit nog niet per se dat je geen elektrostimulatie kunt gebruiken. Indien je geïnteresseerd bent in elektrostimulatie is het slim om een expert te raadplegen.

De bovenstaande contra-indicaties zijn gebaseerd op de dingen die ik heb ervaren, geleerd en gelezen. Ik beweer niet dat dit de enige bestaande contra-indicaties zijn. Indien je zelf geen beoefenaar bent, adviseer ik je om professionals in te schakelen om je te informeren over of te helpen met het toepassen van elektrostimulatie, om ongelukken door onwetendheid zo te voorkomen.

Verder gelden deze contra-indicaties zowel voor elektrostimulatie van de spieren als voor elektrostimulatie van het ruggenmerg.

De redenen voor contra-indicaties voor elektrostimulatie

De redenen voor deze contra-indicaties voor elektrostimulatie zijn als volgt.

Ten eerste: de pacemaker en andere elektrische apparaten binnen je lichaam. De elektrische pulsen die worden toegepast op het lichaam gaan het lichaam in en kunnen zenuwen, spieren en elektrische apparaten beïnvloeden. Elektrostimulatie kan bijvoorbeeld een pacemaker raken, wat kan leiden tot een storing in het patroon dat de pacemaker maakt. Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, kan dit tot zeer ernstige gevolgen leiden.

Bij zwangerschap wordt elektrostimulatie ook afgeraden. Dit omdat men van mening is dat elektrische pulsen niet iets zijn waarmee je een ongeboren kind in contact wilt laten komen. Het is al spannend genoeg in de baarmoeder.

contra-indicaties elektrostimulatie hartproblemen

Hartproblemen slaan op storingen in het hart. Het hart is een spier en kan dus ook worden beïnvloedt door elektrostimulatie. Wanneer elektrische pulsen het hart bereiken, kan het hart geforceerd worden om te pompen in een ritme dat kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder een hartaanval. Het is dus zo dat je, ook wanneer je geen last hebt van hartklachten, nooit elektrostimulatie moet toepassen nabij het hart. Onthoud daarbij dat stimulatie op de bovenrug ook dichtbij het hart is. Zoals je je mogelijk wel kunt voorstellen, kan het hebben van hartproblemen je extra kwetsbaar maken voor deze desastreuze gevolgen. Stimuleer ook nooit zomaar op het hoofd, omdat hersensignalen hierdoor verstoord kunnen raken. Er bestaan wel therapieën waarbij pulsen op het hoofd worden toegepast, maar dit gebeurt onder zeer specifieke instellingen door experts.

Wat betreft Instabiele gewrichten, gebroken botten, wonden, tumoren, etc. wordt elektrostimulatie afgeraden omdat het deze verzwakte lichaamsdelen kan beschadigen. Elektrostimulatie kan leiden tot spier-aanspanningen die je niet uit jezelf zou uitvoeren. De gecreëerde spierspanning/EMG-signaal is namelijk afhankelijk van de intensiteit van de elektrostimulatie, welke bij onjuist gebruik te hoog kan zijn.  Indien dit gebeurt in de buurt van een kwetsbaar lichaamsdeel kunnen de overmatige krachten deze lichaamsdelen ernstig beschadigen. Wanneer elektrostimulatie wordt toegepast op de geïrriteerde of open huid, kan dit ook het helingsproces onderbreken of stoppen.

Verwijder piercings of andere metalen materialen op het lichaam omdat deze stroom zeer goed kunnen geleiden. Interne metalen platen kunnen de elektriciteit ook overmatig geleiden, wat kan leiden tot ernstige pijn of schade.

Kijk ook naar de reactie van de persoon, vooral bij iemands eerste ervaring met elektrostimulatie. Wanneer deze persoon tekenen laat zien van ongemak, pijn, overmatig zweten, kortademigheid, angst of andere abnormaliteiten dien je de stimulatie te stoppen. Pas verder op voor flauwvallen en zorg ervoor dat de persoon niet kan vallen wanneer deze zou flauwvallen.

Opmerkingen?

Misschien denk je dat er iets mist in de lijst van contra-indicaties voor elektrostimulatie. Voel je vrij om een opmerking over dit of iets anders dat te maken heeft met het onderwerp achter te laten. Je kunt ook een email versturen naar admin@electrical-stimulation.com.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *